Kolik pluginů je ve WordPressu příliš mnoho

Zásuvné moduly jsou tím, co dělá WordPress tak dostupným, protože mu umožňují být jednou z nejoblíbenějších voleb pro vytváření a správu profesionálních webových stránek prostřednictvím systému správy obsahu (CMS).

WordPress Pluginy

Blog |

Snadná dostupnost a rozsáhlá funkčnost, kterou tyto „další kousky kódu“ webu nabízejí, je obrovská.

Zamyslete se na chvíli: jediný zásuvný modul stačí k tomu, aby se z jednoduchého webu stal elektronický obchod nebo platforma pouze pro členy, nebo dokonce web pro rezervace a rezervace. Proto WordPress získává rok od roku větší podíl na trhu.

Možnosti jsou téměř nekonečné. A uživatelé WordPressu je využívají tak, že vrší pluginy jeden na druhý, aby mohli do své vanilkové instalace přidat požadované funkce.

Pluginy sice funkce přidají, dokáží ale také potrápit

Zásuvné moduly však mohou být také příčinou nejhorších nočních můr WordPressu. Ve skutečnosti existuje více než několik potíží spojených s neinformovaným a neomezeným používáním pluginů WordPressu, které mohou při zanedbání péče vyvolat řadu různých problémů pro váš web, váš obchod a vaše uživatele.

Možná tedy vaše otázka zní: Kolik pluginů mohu na svůj web nebo obchod nainstalovat, aniž bych se obával následků? Jaký je maximální počet pluginů WordPress, které mohu mít nainstalované? Možná vás odpověď překvapí.

Kolik pluginů byste měli používat?

Než začneme, položte si otázku:
Kolik oken v kanceláři je příliš mnoho oken?

Je to stejná reakce, jakou má vývojář WordPressu, když se ho na to zeptáte: „Kolik pluginů WordPressu je příliš mnoho?“. Dotaz na to, jaký maximální počet pluginů může mít kdokoli současně nainstalovaný na svém webu WordPress, nemá jednoznačnou odpověď ano nebo ne. Hlavně proto, že se ptáte na špatnou obchodní otázku.

Důvodem je, že neexistuje žádný „obecný web“, kterého by se tato obecná otázka týkala (stejně jako neexistuje žádná „obecná kancelář“). Váš web – stejně jako vaše kancelář – není obecný a určitě se liší od webu vaší konkurence.

Proč má tedy zaměření na celkový počet nainstalovaných zásuvných modulů nulovou hodnotu pro vaše podnikání?
Krátká odpověď: počet nainstalovaných zásuvných modulů neposkytuje žádnou další a cennou informaci kromě samotného množství.

Například web může mít více než 50 pluginů a přesto může fungovat naprosto v pořádku, zatímco jiný web s méně než 10 pluginy může nadále pravidelně narážet na problémy, protože se jedná o nekvalitní pluginy.

To souvisí především s kvalitou zásuvných modulů a celkovým zásobníkem zásuvných modulů pohánějících web WordPress. Jak upozorňuje vývojář WordPressu a odborník na Codeable Francesco Carlucci:

Pokud jde o používání zásuvných modulů, nemusíme to s nimi přehánět, protože ne každý zásuvný modul je dobře napsaný a ne každý zásuvný modul může správně fungovat s jinými zásuvnými moduly, které již na webu existují. Neexistuje předem definovaný počet zásuvných modulů, o kterých bychom mohli říci něco takového: „Počkat, to je příliš mnoho pluginů.

Přesto se pod otázkou „kolik pluginů…“ skrývá opravdu důležitá a zásadní věc. A ta souvisí s přesunutím pozornosti od skutečného počtu nainstalovaných zásuvných modulů k jejich kvalitě a k tomu, jak se harmonicky integrují.

Běžné problémy s nízkou kvalitou pluginů WordPress

Na počtu pluginů vůbec nezáleží, pokud se jedná o kvalitní produkty. Čím větší kus špatně nakódovaných pluginů máte nainstalovaný, tím větší je pravděpodobnost, že se setkáte alespoň s jedním z následujících problémů:

Bezpečnostní chyby

Při pochybném vývoji si nemůžete být jisti, že budou přijata bezpečnostní opatření, aby byl váš web co nejbezpečnější. Například zásuvné moduly, které nejsou pravidelně aktualizovány, se mohou stát zastaralými a nekompatibilními s novými verzemi systému WordPress, čímž se váš web stane zranitelným vůči bezpečnostním rizikům. Nekvalitní zásuvné moduly navíc mohou obsahovat zranitelnosti nebo zadní vrátka, která mohou hackeři využít k získání neoprávněného přístupu k vašemu webu a soukromým informacím. To může být důsledkem nekvalitního kódu, slabého hashování hesel, nesprávné validace vstupů a nezabezpečených oprávnění souborů.

Pády stránek

Pokud vaše zásuvné moduly obsahují chyby nebo konflikty, může dojít k poruše webu, neočekávanému chování, jako jsou nefunkční stránky, chybová hlášení nebo pád celého webu. Nekvalitní zásuvné moduly nemusí projít řádným testováním, což znamená, že jejich kompatibilita a účinky na váš web nejsou plně známy. Pokud nejsou zásuvné moduly správně optimalizovány, mohou také způsobit pomalou nebo nereagující stránku. To může ve spojení s vysokou návštěvností vést k chybám a pádům.

Zvýšený počet požadavků HTTP nebo databázových dotazů

Kvůli tomu, jak jsou napsány, mohou nekvalitní zásuvné moduly načítat další skripty a soubory stylů, které zvyšují počet požadavků HTTP prováděných vaším webem, což zpomaluje načítání. Může také vést k vytvoření dalších databázových tabulek, což zvýší počet dotazů a bude mít stejný efekt. Některé z těchto databázových dotazů mohou být dokonce neefektivní, což bude trvat dlouho, a čím vyšší bude počet dotazů, tím více se to bude nabalovat na výkonnostní problém.

Problémy se spolehlivostí

U zásuvných modulů, které nejsou tak dobře otestované a zavedené, se může stát, že se na jejich výkon nebudete moci spolehnout tak, jako u zásuvných modulů jako Elementor, JetPack nebo jiných špičkových zásuvných modulů. To vás připraví o velkou část pohodlí, které přináší používání zásuvného modulu namísto kódování řešení vašich problémů, a možná byste se měli zamyslet nad tím, zda by nebylo lepší nahradit zásuvný modul možností na míru, která by odpovídala vašim obchodním potřebám.

Problémy s kompatibilitou

Nekvalitní pluginy nemusí být kompatibilní s tématem vašeho webu, jinými pluginy nebo verzí WordPressu, kterou používáte. To může způsobit konflikty a dokonce rozbít stránky na vašem webu nebo způsobit úplný pád webu.

Špatný výkon a rychlost

Všechny výše uvedené problémy mohou souviset se špatným výkonem nebo nízkou rychlostí vašeho webu. Ať už mají vaše zásuvné moduly konflikty s jinými zásuvnými moduly nebo tématy, špatný kód, dodatečné požadavky HTTP atd. Konečně, pokud vaše zásuvné moduly nepoužívají mezipaměť, rychlost vašeho webu se určitě projeví, pokud máte na svém webu nízký výkon, určitě byste měli zvážit, zda vaše zásuvné moduly neovlivňují váš web.

Jedním z klíčových aspektů, když mluvíme o zásuvných modulech WordPress, je to, že majitelé webových stránek mají tendenci ignorovat důležitost vložení určitých prostředků do zlepšení kvality a efektivity instalovaných zásuvných modulů. Je to proto, že chtějí tu a tam ušetřit pár peněz, ale neuvědomují si, jaký to má dopad z dlouhodobého hlediska. Francesco to upřesňuje:

Pokud zavedeme více špatně nakódovaných zásuvných modulů nebo dokonce zásuvných modulů, které jsou pro naše potřeby příliš velké, náklady na údržbu se časem zvýší. WordPress je neustále se vyvíjející platforma a vaše webové stránky musí v této neustále se vyvíjející strategii vývoje držet krok s jejím tempem. Čím více zásuvných modulů do svého webu zavedete, tím dražší bude jeho správná údržba, udržování vysokého výkonu a zabezpečení.

Proč byste se měli zaměřit na kvalitu zásuvných modulů místo kvantity

Na počtu pluginů vůbec nezáleží. Nevěříte? Pippin Williamson, jeden z nejznámějších, nejuznávanějších a nejúspěšnějších vývojářů WordPressu, provozuje na svých stránkách 80 pluginů. A nebojí se to lidem říct. Poslechněte si, jak to říká ve starém rozhovoru s Brianem Krogsgardem z Post Status:

 

Rychle to shrnuje slovy:
80 zásuvných modulů mi ani trochu nevadí – pokud víte, že jsou dobré. Na velkém množství zásuvných modulů opravdu není nic špatného. Osobně vím, že na webu Matta Mullenwega běží 80 nebo 90 pluginů. Pokud jsou pluginy dobře postavené a používají se ke svému konkrétnímu účelu – většinou nenarazíte na problémy.

A to proto, že ne všechny pluginy jsou stejné. Konkrétně byste to měli vědět:

  • ne všechny pluginy WordPressu jsou skvěle nakódované
  • ne všechny zásuvné moduly WordPress dodržují osvědčené postupy
  • ne všechny pluginy WordPress vyžadují stejné množství prostředků
  • ne všechny pluginy WordPress mají stejný dopad na vaši databázi
  • ne všechny pluginy WordPress provádějí stejný počet požadavků HTTP

Každý plugin se od ostatních liší několika způsoby. Pokud je však kvalitní, což znamená napsaný podle osvědčených postupů a pravidelně vylepšovaný/aktualizovaný, je mnohem menší pravděpodobnost, že se jeho instalací setkáte s nějakými problémy.

Otázka tedy nyní zní: jak můžete najít kvalitní pluginy pro WordPress?

Jak nainstalovat na své webové stránky pouze vysoce kvalitní pluginy WordPress

Zásuvný modul je tak dobrý, jak dobrý je kód, který za ním stojí. Dobře napsaný a neustále vylepšovaný/aktualizovaný plugin WordPressu je totiž mnohem efektivnější než 100 špatně napsaných a zanedbaných. Ve skutečnosti je počet aktualizací pluginu jedním z největších ukazatelů jeho kvality. Francesco to vysvětluje dále:

Všechny pluginy je třeba aktualizovat. Vezměte si komplexní plugin, jako je WooCommerce, nebo známé pluginy, jako je Contact Form 7, Akismet a Gravity Forms: všechny vyžadují nové aktualizace a vylepšení od svých vývojářů. Důležitým ukazatelem při výběru zásuvného modulu k instalaci je, kdy byl daný zásuvný modul naposledy aktualizován, což můžeme zkontrolovat přímo na stránce zásuvného modulu v adresáři WordPress.

Prozkoumejte vývojáře pluginů pro WordPress

Vývojáři zásuvného modulu a jejich pověst, pokud jde o vydávání pravidelných aktualizací, jsou důležitými prvky, které byste mohli chtít zvážit při rozhodování, zda konkrétní zásuvný modul na svůj web nainstalovat, či nikoli. Například prémiové pluginy jako Gravity Forms, Easy Digital Downloads a Advanced Custom Fields mají silná jména a společnosti, které za nimi stojí, aby zajistily, že tyto dodatečné kusy kódu budou fungovat co nejlépe.

Další rychlý způsob, jak získat informace kolem zásuvného modulu, samozřejmě poskytuje pohled na jeho hodnocení. Nezůstávejte však jen u pohledu na hvězdičky. Pokuste se proniknout trochu hlouběji a přečtěte si, proč uživatelé daný plugin buď milují, nebo jej ohodnotili nízkým skóre.

Získejte pomoc od profesionála s vyhodnocením pluginu WordPress

Zkušený a důvěryhodný vývojář je jednou z vašich největších výhod, pokud jde o záležitosti, které zahrnují určitou úroveň technického zpracování. Jednoduché vyhledávání pluginů WordPress na Googlu a následné procházení recenzí není pro správné obchodní rozhodnutí dostačující.

Vývojář WordPressu se v tomto ohledu hodí, protože bude schopen nejen posoudit kvalitu pluginu. Poskytne vám také informace o tom, jaký bude mít daný plugin dopad a vliv na výkon a zabezpečení vašich stránek a zda bude hladce integrován do vašeho stávajícího balíčku pluginů. Francesco upozorňuje na nebezpečí instalace zásuvných modulů na vlastní pěst:

Pokud budete instalovat zásuvné moduly jeden za druhým jen tak, že si vyberete první, které vám vyjedou z vyhledávače Google, velmi brzy se váš web stane pomalým, neohrabaným a pravděpodobně s nějakými bezpečnostními nedostatky. Zatímco s vývojářem, který se zabývá orchestrací zásuvných modulů a navrhuje, kdy se vyplatí instalovat zásuvný modul nebo vyvíjet funkci na zakázku, budete mít jistotu, že každý zásuvný modul, který budete instalovat, bude dobrý a váš web zůstane zdravý.

Přistupujte k zásuvným modulům s ohledem na kvalitu

Není to počet pluginů WordPress, které jste se rozhodli nainstalovat na své webové stránky, na co byste se měli zaměřit. Množství zásuvných modulů nesouvisí s růstem vašeho podnikání, a to ani přímo, ani nepřímo.

Spíše byste se měli zaměřit na jejich kvalitu. Zejména jde o to, jak kvalitně jsou zásuvné moduly, které jste se rozhodli používat, nakódovány. Jde o to, jak hladce spolupracují a fungují v rámci vašeho zásobníku pluginů. Jde o to, jak negativně neovlivňují váš výkon tím, že jsou náročné na zdroje. Jde o to, jak jsou svými vývojáři průběžně aktualizovány a vylepšovány, aby nemohly být zneužity ke škodlivým útokům, které by mohly váš web zničit.

Z vyššího pohledu jde o to věnovat pozornost a upozornit na ty prvky, které ovlivňují vaše podnikání. A určitě mezi ně nepatří znalost toho, kolik máte v kanceláři oken.