Pluginy pro WordPress: Bezplatné versus prémiové

WordPress se stal úspěšným CMS také díky jednomu z nejvýznamnějších faktorů - katalogu pluginů. Univerzálnost a cenovou dostupnost WordPressu umožňuje rychlá instalace zásuvných modulů na web.

WordPress pluginy

Blog |

Unikátnost takového adresáře zásuvných modulů nenabízí žádný jiný redakční systém (CMS). Tento adresář lze nazvat jako jakýsi ekvivalent síň slávy otevřeného softwaru, jejíž ochranu by měla komunita zajišťovat všemi dostupnými prostředky.

Trendy ve vytváření pluginů a jejich vliv na trh

V poslední době bylo v rozhovorech s (potenciálními) tvůrci pluginů a investovanými společnostmi zaznamenáno, že mnoho nových firem zvažuje možnost vytvářet pouze prémiové produkty, tedy se zříkat bezplatných verzí pluginů. To potvrzují i některé zprávy poradenských firem, které byly vypracovány marketingovými agenturami specializovanými na trh WordPressu. Tyto zprávy navrhují odstranění bezplatných pluginů z úložiště s argumentem, že nabídka bezplatných produktů znehodnocuje nabídku.

Vytváření bezplatných produktů nemá v některých případech smysl. Při rozhodování, zda je bezplatný plugin rozumný, je však podle názoru autorů důležité vzít v úvahu také zájem komunity, zájem WordPressu. Pro projekt WordPress by bylo škodlivé, pokud by již nebyly vydávány kvalitní bezplatné pluginy. Je důležité, aby firmy vedle potřeb svých vlastních podniků vzaly v úvahu také potřeby ekosystému WordPress. Cílem je, aby tento ekosystém rostl a vzkvétal. To představuje potřebu společností, které vydávají vysoce kvalitní zásuvné moduly využívající pokročilé technologie. Díky těmto pluginům lze udržovat „síň slávy“ WordPressu.

Úskalí a přínosy investic do open-source projektů

Před deseti lety Joost de Valk poprvé hovořil o Vítězství společenství. Vysvětlil, jak může chování free-riderů zničit projekt s otevřeným zdrojovým kódem, ale také jak nevydělávat peníze není řešením. Tehdy bylo vydělávání peněz pomocí zásuvných modulů odsuzováno. To však nebyla cesta vpřed. Je nutné vydělávat peníze pro firmy. Řešením pro prosperující open-source komunitu je vydělávat peníze na podnikání a věnovat čas a úsilí projektu WordPress.

Rozhodnutí o vytváření bezplatných pluginů

Není nutné, aby všechny společnosti vytvářely bezplatné pluginy. Nicméně, je to volba, kterou by měly podniky zvážit. Rozhodnutí nemít bezplatný plugin – ať už z jakéhokoli důvodu – je úplně v pořádku. Není však správné volit nepřispívat do projektu WordPress vůbec.